Veel jongeren hebben het zwaar in coronatijd. Toch voelen ze zich deze crisis maar weinig gehoord door de politiek. Politici zeggen dat te begrijpen, maar wat kunnen zij doen? GroenLinks, D66 en de PvdA zetten hun ideeën op een rij.

"Ik krijg vaak berichten van jongeren die hun hart willen luchten", zegt D66'er Rob Jetten. "Ze zijn blij met een reactie, maar natuurlijk zou ik graag meer voor ze willen doen." Hij zou ze graag meer perspectief bieden. "Vanaf het begin van de pandemie hebben we alles op alles gezet om kwetsbare ouderen te beschermen, maar nu zien we dat de impact veel groter is en dat met name jongeren hard geraakt zijn door de maatregelen."

Lees ook

Sociaal steunpakket

Ook de PvdA maakt zich zorgen over jongeren. Fractievoorzitter Lilianne Ploumen snapt hun zorgen goed: "Niks is zo rot als denken dat ze je vergeten zijn. Daarom wil ik een sociaal steunpakket voor jongeren."

Maar het bedenken van maatregelen voor jongeren is ingewikkeld, benadrukt ze: "Het moet veilig kunnen en tegelijk moet er oog zijn voor hoe jongeren zich voelen."

Rob Jetten, Lilianne Ploumen en Jesse Klaver vertellen over hun plannen voor jongeren in de coronacrisis

Jaar gratis studie

Fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver zou graag zien dat middelbare scholen en het hoger onderwijs zo snel mogelijk open gaan, maar dat is niet alleen aan de politiek. "Eerst moeten het onderwijs en het OMT daarnaar kijken. Zij weten hoe dat zo veilig mogelijk kan. Ik kan me voorstellen dat scholen gebruik gaan maken van grote evenementenhallen of van gymzalen om les te geven." Rob Jetten hoopt dat jongeren binnenkort weer samen buiten kunnen sporten.

Afgelopen donderdag bleek er een meerderheid te zijn voor een voorstel van GroenLinks en D66 om studenten die vertraging oplopen door de coronacrisis een jaar extra te laten studeren. Zonder dat ze daar collegegeld of lesgeld voor hoeven te betalen. Dat gaat gelden voor het MBO, HBO en het universitair onderwijs. Klaver: "Daarmee laten we jongeren weten dat ze de tijd hebben, het is begrijpelijk als je je nu even niet oké voelt."

Het is begrijpelijk als je je nu even niet oké voelt

Problemen stapelen zich op, zoals bij je hypotheek

"Problemen van jongeren stapelen zich op," zegt Rob Jetten van D66. Daarom wil de partij alvast nadenken over maatregelen die jongeren ná de coronacrisis kunnen helpen. "Jongeren kunnen moeilijk een betaalbaar huis vinden, daarom zouden we de hypotheekregels moeten aanpassen. Ze zouden de helft van de hypotheek aflossingsvrij moeten kunnen lenen want dat bespaart maandlasten."

Jongeren verliezen door corona vaak hun bijbaan en als ze werken hebben ze vaak geen vast contract. "Meer zekerheid op de woningmarkt zou jongeren kunnen helpen", denkt Jetten.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.